1. Derse giren hocalarından okulundan ve Travnik ten bahseder misin?
2. YÖK tarafından Türkçe eğitim verilen Uluslararası Travnik Üniversitesini denkliği var mı?
3. Seneye Türkiyeden Türkçe eğitim almak için Uluslararası Travnik Üniversitesine eğitim almaya gelicek öğrencilere Üniversiteyi önerir misiniz?
4. Ailene akrabalarına söylemek istediğin birşeyler var mı?
YÖK Tarafından Verilen Türkçe Eğitimi Dersi Niçin Bu Kadar Önemli?
Türk-Alman eğitim işbirliğinin önündeki en büyük engellerden biri dil engelidir. Bu nedenle Alman hükümeti, ilgilenen Almanca öğretmenlerine Türkçe eğitim kursu açmaya karar verdi. Kurs, Alman YÖK derneği veya Alman Türk Okulları Birliği tarafından tasarlanmıştır. Kurs Türkçe olarak verilmektedir ve dokuz aylık yoğun bir çalışmadan oluşmaktadır. Katılımcılar, kendi ülkeleri ve bununla ilgili öğretimin yönleri hakkında bilgi edinirler. Katılımcılar, temel bir Türkçe anlayışının yanı sıra, Türkiye’nin tarihi, edebiyatı ve siyaseti hakkında da bilgi edinirler. Ayrıca sınıfta kullanabilecekleri Türk kültürü ve gelenekleri hakkında bilgi sahibi olurlar.
Türk eğitim sistemi öncelikle devlet tarafından finanse edilir ve ilkokuldan üniversiteye kadar değişir. Türkiye’deki tüm okulların hem İngilizce hem de Arapça’yı ikinci dil olarak öğretmeleri gerekmektedir. Ayrıca çoğu okul, on altı yaşından küçük çocuklar için din derslerinin yanı sıra fen, matematik, sosyal bilgiler, müzik, teknoloji ve beden eğitimi dersleri de vermektedir. Öğrenciler okul yıllarını, her ders için bireyselleştirilmiş müfredatla cinsiyete göre bölünmüş geleneksel bir sınıfta geçirirler. Liseden mezun olduktan sonra, öğrenciler bir meslek okuluna veya üniversiteye kaydolmadan önce akademik ilgi alanlarına ve kariyer hedeflerine göre seçmeli dersleri seçebilirler. Öğrenciler genellikle akademik performanslarına ve atletik yetenek veya sanatsal yetenek gibi diğer faktörlere dayalı olarak burs alırlar.
Türk eğitim sistemi çok yönlü bir eğitim vermek üzere tasarlanmıştır. Bu, liberal sanat konularının mezun olduktan sonra istihdam fırsatlarına yol açan teknik eğitimle bütünleştirilmesiyle elde edilir. Tarih, edebiyat ve dil gibi konulara matematik veya fen dersleri üzerinde ağırlık verilir, çünkü bu konular ulusal meselelerin ve kültürün anlaşılmasına katkıda bulunur. Öğrenciler, evde eğitim görmenin yanı sıra, askere bağlı öcalan lisesi (askeri okul) adı verilen okullarda zorunlu günlük derslere de devam etmektedirler. Bu sınıflar, boks veya güreş gibi fiziksel gelişimin yanı sıra askeri tatbikatlar veya askeri disiplin altında vatansever şarkılar söyleme gibi ahlaki gelişime de odaklanır. Öcalan Lisesi’ne devam ederken, öğrenciler genellikle askeri kışlalarda kalırlar ve burada yer çarşafları yerine bebek karyolalarında uyurlar. Askeri binalara girmeden önce rutin olarak botlarını temizlemek, hem askerler hem de siviller arasındaki ulusal gururu daha da vurgular.
Türk eğitim sistemi, Türk kültürünün doğal bir sonucu çünkü bu tür bir öğrenme ortamı, her neslin nüfusu içinde güçlü kültürel bağları besliyor. Bu öğrenme ortamı biçimi, insanların eğitim hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olan esnek iş fırsatlarına da katkıda bulunur. Bireyciliğin daha fazla vurgulandığı Batılı ülkelerin aksine, Türkler eğitim hedeflerine ulaşırken grup uyumuna kişisel çıkarlardan daha çok değer verirler. Bu faktör, öğrencilerin hem evde hem de okulda nasıl öğrendiklerini etkiler, çünkü kişisel kazanç için rekabetten ziyade ortak bir amaç için birlikte çalışmaya vurgu vardır. Okullar ortak bir amaç için birlikte çalışmanın yanı sıra otoriteye saygı, dakiklik, nezaket, dürüstlük, çalışkanlık, temizlik vb. gibi erken dönem ahlaki değerleri aşılarlar.
Grup uyumu üzerinde bağımsız düşünmeyi teşvik eden Batılı sistemlere kıyasla , Türk eğitim sistemi ilk bakışta geri görünüyor . Bununla birlikte, bu sistem, özellikle güçlü bir kültürel grubun parçası olan insanlar için, eğitim hedeflerine ulaşmak için ideal bir yolu teşvik eder. Bu model, bireysel güçlü yönler yerine kültürel güçleri öne çıkardığından, ilgili herkesin – hem öğrenciler hem de öğretmenler – bu amaca yönelik olarak yeterince iyi geçinmesi kolaydır. Bu modelin Batılı modellere kıyasla geleneksel görünmesine rağmen, okul sonrası iş fırsatlarına yönelik esneklik gibi çağdaş beklentilere daha yakın olan bazı yönleri olduğu belirtilmelidir.